FAQ

DE  BÄSTA  FRÅGORNA  ÄR  DE  SOM  STÄLLS.
Här finns ett par av de vanligaste frågorna samlade. Funderar du på något annat? Bara hör av dig!
Jag har aldrig gjort yoga förut, kan jag ändå vara med på en klass?
Javisst, alla är välkomna! Du kommer guidas genom passet och utgår alltid från dina egna förutsättningar.
Behöver jag vara vig och vältränad för att delta?
Nej, du behöver inte vara vig eller vältränad utan det är snarare ett resultat av din yogapraktik. Yoga är till för alla och utförs alltid med hänsyn till den egna förmågan.
Kan jag utöva yoga om jag är gravid?

Ja, de yogaformer som Mindo erbjuder kan utövas om du är gravid. Det finns vissa övningar som du bör avstå från och detta informeras du om under klassens gång. Om du har passerat 120:e dagen i graviditeten rekommenderas dock s.k. gravidyogakurser med särskilt anpassade övningar.

Jag ska gå på ett av dina yogapass. Vad behöver jag ha med mig?
Det enda du behöver är mjuka kläder du trivs i och en vattenflaska. Yoga brukar utföras barfota (för maximal stimulering av nervändarna under fotsulorna), men det är givetvis inget måste. Material som yogamatta, sittstöd/meditationskudde och stol vid behov finns att låna på plats. I vissa sällsynta fall kan du behöva ta med dig egen utrustning, men isåfall informeras du om detta och det står tydligt angivet i den aktuella klassens beskrivning.
Hur anmäler jag mig till en yogaklass?
Mindo samarbetar ibland med yogastudios och om klassen hålls på en studio så görs anmälan via deras hemsida. Se mer utförlig information under respektive klass/kursbeskrivning.
Om du vill anmäla dig till en PT-session, ett retreat, en workshop eller yogakurs som Mindo arrangerar i egen regi, så maila till info@mindo.nu. Det går alltid bra att höra av sig med frågor/funderingar.
Vad kostar det att vara med på en klass?
Priset skiljer sig beroende på vilken typ av klass det är och vart den hålls. På Mindos hemsida finns information om aktuella klasser/kurser som är möjliga att delta på och där anges priset.
Hur betalar jag?
Mindos egna klasser/event kan betalas via swish eller faktura (ev. kontant). Du får då mer information vid anmälan. Om klasserna hålls på en studio betalar du enligt deras policy, oftast kan detta ske via kontokort, kontant eller faktura.
Jag har ett FaR-intyg, kan jag använda det hos Mindo?
Hos Mindo får du 10% rabatt på alla PT-klasser samt på de kurser/event som Mindo arrangerar i egen regi om du har ett FaR-intyg (dvs. fysisk aktivitet på recept). Vissa yogakurser eller event arrangeras i samarbete med yogastudios eller vårdenheter och då gäller deras riktlinjer kring FaR. Om du är intresserad av en särskild kurs, klass eller workshop så hör av dig till Mindo för information om huruvida rabatt ges eller inte.
Kan jag få en kursavgift återbetald om jag blir sjuk?
Ja, om kursen hålls i Mindos egen regi och du inte kan delta pga. sjukdom så återbetalas hela kursavgiften mot uppvisande av läkarintyg. Om du endast behöver hoppa över någon enskild klass, så går det oftast att ta igen vid ett senare tillfälle. Om kursen hålls i samarbete med en yogastudio så gäller deras riktlinjer kring återbetalning.
Kan jag äta innan yogapasset?
Varje kropp är unik och du vet bäst hur just din kropp fungerar, men den generella rekommendationen är att undvika stora måltider åtminstone två timmar före passet. Ett tips är också att avstå från kaffe, svart te, sötsaker och annat uppiggande, då blir det lättare att bibehålla koncentrationen under yogan.
Är yoga en politisk eller religiös form?
Nej, yoga är inte kopplat till en politisk åskådning eller särskild tro. Yogan är ett system för fysisk, mental och andlig träning. Det är ett verktyg som syftar till att hjälpa människan mot en ökad medvetenhet och fördjupad självkännedom. Över tid har yogan p.g.a. sin kraftfullhet införlivats in i olika religioner, så som t.e.x. hinduismen och buddhismen. Men som vetenskap och andlig disciplin har yoga aldrig handlat om att vara del av någon religiös process, där allt kretsar kring tro. Yogan finns med som del av flera religioner – men religion eller politisk åskådning finns inte med som del av det yogiska.
Kan jag kombinera mitt PT-yogapass med terapi (eftersom Anne är psykolog)?
Nej, PT-yogapassen kan inte kombineras med psykoterapeutisk behandling. Under en PT-session förekommer kortare samtal utifrån syftet att kunna erbjuda så bra individanpassade yogiska verktyg som möjligt, men dessa samtal är inte terapi (även om de kan vara terapeutiska). Sen bär jag (Anne) givetvis med mig min psykologiska kompetens även som yogalärare, vilket bidrar till ytterligare en dimension i det jag gör.